Kategorie

Google +

Polityka prywatności

Polityka prywatności


Postanowienia ogólne


1.    Niniejsza Polityka prywatności określa zasady ochrony danych osobowych Klientów, korzystających ze Sklepu Internetowego pod adresem www.modelmotor.pl
2.    Administratorem danych osobowych Klientów zbieranych za pośrednictwem Sklepu Internetowego jest Sprzedawca.
3.    Administrator ogranicza wykorzystanie i zbieranie informacji do niezbędnego minimum wymaganego do zrealizowania Zamówienia na najwyższym poziomie.
4.    Dane osobowe nie są udostępniane w żaden inny sposób, niż to wynika z celu Zamówienia oraz z zakresu udzielonej zgody.
5.    Administrator dokłada wszelkich starań, aby zabezpieczyć dane osobowe w trakcie przekazywania ich przez Klientów, a w szczególności zapewnia, że zbierane przez niego dane są przetwarzane zgodnie z prawem.
6.    Wszelkie słowa, wyrażenia i akronimy występujące na niniejszej stronie i rozpoczynające się dużą literą (np. Sprzedawca, Sklep Internetowy, Klient) należy rozumieć zgodnie z ich definicją zawartą w Regulaminie Sklepu Internetowego dostępnym na stronach Sklepu Internetowego.


Cel zbierania danych


1.    Dane podane przez Klienta podczas rejestracji są wykorzystywane wyłącznie do umożliwienia Klientowi zalogowania się w Sklepie Internetowym oraz w celu realizacji zamówienia, w tym do zapewnienia kontaktu pomiędzy Klientem a Sprzedawcą.
2.    Dane zbierane podczas transakcji zakupu są wykorzystywane wyłącznie w celu realizacji płatności za złożone zamówienie.
3.    Dane zbierane poprzez bezpośredni kontakt Klienta ze Sklepem Internetowym przez stronę internetową są wykorzystywane wyłącznie w celu prowadzenia korespondencji z Klientem i ustosunkowania się do zapytanie Klienta.
Podstawa przetwarzania danych
1.    Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne w celu skorzystania z pełnej funkcjonalności Sklepu Internetowego, tj. złożenia Zamówienia.
2.    Podczas rejestracji w Sklepie Internetowym Zamawiający podaje w formularzu rejestracyjnym następujące informacje: imię, nazwisko, dokładny adres dostawy, numer telefonu, adres e-mail.


Dostęp do danych osobowych


1.    Zgodnie z przepisami Ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (tekst jednolity: Dz. U. 2002 r., Nr 101 poz. 926 z późn. zm.) Sprzedawca zapewnia swobodny dostęp do danych osobowych, ich zmianę, poprawianie oraz usuwanie.
2.    Klient ma prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania poprzez Sklep Internetowy lub kontakt telefoniczny.
3.    Klient może samodzielnie dokonać zmiany danych podanych w systemie Sklepu Internetowego.
4.    Dostępu, zmiany, poprawiania oraz usuwanie danych osobowych Klient może dokonywać w dowolnym czasie poprzez swoje konto w Sklepie Internetowym, po uprzedniej rejestracji i zalogowaniu.
5.    Klient ma możliwość bezpośredniego kontaktu mailowego z pracownikami Sklepu Internetowego poprzez pocztę elektroniczną.


Usunięcie konta


1.    Klient, który założył konto w Sklepie Internetowym, może w dowolnym czasie usunąć konto poprzez Sklep Internetowy lub kontakt telefoniczny.
2.    Usunięcie konta jest nieodwracalne i oznacza usunięcie wszelkich danych Klienta. Odtworzenie takiego konta nie będzie możliwe.


Kontakt


1.    W wypadku jakichkolwiek pytań lub uwag dotyczących niniejszej Polityki prywatności albo chęci dokonania wglądu do swoich danych osobowych, ich poprawienia lub usunięcia Klienci proszeni są o wysłanie odpowiedniej informacji:
1.    za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres: sklep@modelmotor.pl
2.    pisemnie na adres: Sklep Modelarski
Modelmotor - Jacek Nowak ,
ul. Niemeńska 8a
60-412 Poznań
3.    kontakt telefoniczny ze Sprzedawcą: 61-847-18-18


Newsletter


1.    Newsletter to wysyłana regularnie wiadomość w postaci seryjnej korespondencji e-mail do wielu adresatów. Zawiera informacje dotyczące działalności Sklepu Internetowego, np. o nowych Towarach i aktualnych promocjach.
2.    Klient może zamówić usługę newsletter poprzez wpisanie adresu e-mail w formularzu na stronie Sklepu Internetowego.
3.    Wpisany adres należy potwierdzić, klikając link w wiadomości e-mail z potwierdzeniem zamówienia usługi.
4.    Klient korzysta z usługi newsletter w sposób dobrowolny przez czas nieoznaczony.
5.    Newsletter jest usługą bezpłatną.
6.    Klient może zrezygnować z usługi newslettera w dowolnym momencie.
7.    Rezygnację można zgłosić w ustawieniach konta lub w wiadomości e-mail.

 

Postanowienia końcowe


1.    Administrator zdaje sobie sprawę, że ponosi odpowiedzialność za ochronę danych powierzonych przez Klientów. Kwestie bezpieczeństwa traktuje niezwykle poważnie. Dlatego dokłada starań, aby chronić Sklep Internetowy przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich oraz kontroluje metody gromadzenia, przechowywania i przetwarzania informacji.
2.    Administrator stosuje urządzenia zabezpieczające serwer, urządzenia szyfrujące oraz fizyczne środki bezpieczeństwa.
3.    Dostępu do danych udzielamy jedynie tym pracownikom i podmiotom, które muszą mieć do nich dostęp, aby je przetwarzać wyłącznie w celach opisanych w Polityce prywatności.

 

 

Cookies
Informacja dla Użytkowników serwisu Modelmotor.pl
na temat plików cookies
Niniejsza informacja została opracowana na podstawie przepisów art. 173 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. - Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. z 2004 Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.).
W naszym serwisie internetowym pod nazwą: Modelmotor.pl, dalej jako Serwis, dostępnym pod adresem internetowym: www.modelmotor.pl, stosujemy pliki cookies.
 
Polityka dotycząca ciasteczek (cookies)
Przez używanie stron Sklepu Internetowego Klient wyraża zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z Polityką dotyczącą ciasteczek.
Sklep Internetowy generuje pliki cookies, które zapamiętują informacje o Kliencie i umożliwiają późniejsze rozpoznanie przez serwer.
Cookies w żaden sposób nie uszkadzają systemu w komputerze, a każda przeglądarka internetowa ma możliwość ich wyłączenia.
Jeżeli Klient nie zgadza się na używanie przez Sklep Internetowy ciasteczek, powinien zmienić ustawienia swojej przeglądarki w odpowiedni sposób lub zrezygnować z używania stron Sklepu Internetowego.

Co to są ciasteczka?
Ciasteczka (ang. cookies) to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane w komputerze, tablecie lub smartphonie podczas odwiedzania różnych stron w Sklepie Internetowym.
Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, czas ważności ciasteczka (czas jego istnienia) oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.
Zazwyczaj ciasteczka są bardzo pożyteczne. Dzięki nim zapamiętywane są indywidualne ustawienia i dzięki nim można się zalogować na indywidualne konto.
Jeżeli Klient uważa, że obecność plików cookies narusza prywatność, w każdej chwili można je wyłączyć albo dla konkretnej witryny, albo w ogóle dla wszystkich połączeń z danej przeglądarki.
 
Czym są pliki cookies?
Pliki cookies (tzw. ciasteczka) są to dane informatyczne, najczęściej mające postać krótkich plików tekstowych, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika naszego Serwisu. Przykładem urządzenia końcowego Użytkownika jest komputer (np. stacjonarny, laptop, tablet) lub inne urządzenie przenośne (np. smartfon).
Pliki cookies zawierają w szczególności informacje o stronach/podstronach internetowych naszego Serwisu, które odwiedził Użytkownik, czas ich przechowywania w urządzeniu końcowym Użytkownika oraz unikalny numer. Te informacje pozwalają naszemu Serwisowi i nam jako jego administratorowi, zapamiętywać preferencje Użytkownika i dostosowywać Serwis do jego indywidualnych potrzeb.     
Nasz Serwis nie zbiera i nie przechowuje w sposób automatyczny żadnych danych informatycznych umożliwiających identyfikację Użytkownika, poza danymi zawartymi w plikach cookies.
Jak zarządzać plikami cookies?
Plikami cookies stosowanymi na stronach Serwisu jego Użytkownicy mogą zarządzać dokonując odpowiednich ustawień swojej przeglądarki internetowej. W szczególności Użytkownik może usunąć pliki cookies, wcześniej zapisane przez nasz Serwis w jego urządzeniu końcowym (zob. punkt „Czym są pliki cookies?”), za pomocą odpowiednich ustawień swojej przeglądarki internetowej.
Informujemy, że większość przeglądarek internetowych domyślnie dopuszcza zapisywanie i przechowywanie plików cookies, w tym przez nasz Serwis, w urządzeniu końcowym Użytkownika. Jednakże ci Użytkownicy, którzy nie wyrażają na to swej zgody, mogą w każdym czasie dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej tak, aby zablokować automatyczną obsługę plików cookies.
Szczegółowych informacji o tym, w jaki sposób Użytkownik może dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej, Użytkownik powinien poszukiwać na stronach podmiotów udostępniających to oprogramowanie (przeglądarki internetowe). 
Dla przykładu, w przeglądarce:
1)        Mozilla Firefox:
 W menu „Narzędzia” wybierz „Opcje” i w nich zakładkę „Prywatność”.
Przeglądarka daje Użytkownikowi możliwość zaznaczenia, że nie chce być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych plików cookies poszczególnych witryn.
 2)        Microsoft Internet Explorer:
 W menu „Narzędzia” wybierz „Opcje internetowe” i w nich zakładkę „Prywatność”.
Specjalnym suwakiem Użytkownik może regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem „Witryny” zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych.
 3)        Google Chrome:
 W menu dostępnym w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz „Narzędzia”, a następnie „Wyczyść dane przeglądania...”. Oprócz możliwości usunięcia plików cookies, znajduje się tam link „Więcej informacji”, który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki.
 4)        Apple Safari:
 W menu przeglądarki wybierz „Preferencje”, a następnie zakładkę „Prywatność”. Tam dostępne są liczne opcje dotyczące plików cookies.
Użytkownik powinien jednak mieć na uwadze, że zastosowane przez niego wyłączenia lub ograniczenia w zakresie obsługiwania plików cookies przez jego przeglądarkę internetową mogą skutkować brakiem dostępu do określonych funkcjonalności naszego Serwisu. W przypadku pytań lub problemów w tym zakresie prosimy o kontakt. Dane kontaktowe znajdą Państwo w Regulaminie naszego Serwisu oraz w zakładce Kontakt.
W jakim celu stosujemy pliki cookies?
Jak już wyżej zasygnalizowaliśmy, w ramach naszego Serwisu stosujemy pliki cookies, aby jak najlepiej dostosować jego zawartość, w tym treść, do preferencji danego Użytkownika.
Pliki cookies pozwalają nam również opracowywać tzw. statystyki odwiedzin (oczywiście anonimowych!), dzięki którym dowiadujemy się, w jaki sposób Użytkownicy korzystali z naszego Serwisu, a to z kolei pozwala nam stwierdzić, w jakim kierunku powinniśmy dalej rozwijać nasz Serwis.
Stosowanie przez nas plików cookies pozwala Użytkownikom sprawnie poruszać się w obrębie naszego Serwisu, zwłaszcza po zalogowaniu, ponieważ nie muszą oni wpisywać za każdym razem swojego loginu i hasła na kolejnych podstronach Serwisu.  
Jakiego rodzaju pliki cookies wykorzystujemy?
W naszym Serwisie stosujemy dwa podstawowe rodzaje plików cookies:
1)        „sesyjne”, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu opuszczenia przez niego strony naszego Serwisu lub wyłączenia przeglądarki internetowej;
 2)        „stałe”, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach „stałych” plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika; 
Pliki cookies stosowane przez nasz Serwis mogą być wykorzystywane także przez współpracujących z Serwisem reklamodawców oraz podmioty, które tworzą, na zlecenie Serwisu, anonimowe statystyki odwiedzin.
Poniżej zamieszczamy szczegółową listę rodzajów plików cookies stosowanych w Serwisie:
 a) „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
b) pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
c) „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
d) „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
e) „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
f) "statystyczne" służące do analizy i badań oraz audytu oglądalności, czyli tworzenia anonimowych statystyk i dostosowania reklam usług i produktów firm trzecich. Np. google Analytics, Adwords.